TERKINI: Inisiatif Baru Bakal Menggantikan Pengeluaran KWSP Tahun 2023

TERKINI: Inisiatif Baru Bakal Menggantikan Pengeluaran KWSP Tahun 2023

Inisiatif Baru Bakal Menggantikan Pengeluaran KWSP Bagi 2023.

Berita terkini dari  FB Kementerian Kewangan Malaysia dan di FB Dato seri Anwar Ibrahim bahawanya tetap dengan pendirian untuk tidak membenarkan rakyat membuat pengeluaran kumpulan Wang simpanan pekerja ,KWSP tegas beliau walaupun langkah itu membenarkan pengeluaran KWSP dianggap popular ,namun katanya ia bukan jalan penyelesaian kepada rakyat.

Menurutnya,beliau faham desakan yang berlaku namun jalan keluarnya bukan memaksa mengeluarkan KWSP. Beliau juga percaya isu ini akan dipolitikkan oleh pihak pembangkang pada pilihanraya negeri (PRN) akan datang namun beliau anggap ia tidak menggusarkan.


PM Tetap Dengan Pendirian

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengulangi pendiriannya untuk tidak membenarkan pengeluaran daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk pencarumnya. Beliau menekankan bahawa wang pencarum perlu dijaga untuk kegunaan masa hadapan, kerana ia adalah seperti ” janji dan akad” yang dijanjikan dalam perjanjian KWSP.

Walau bagaimanapun, Anwar mengakui bahawa isu ini mungkin akan menjadi topik hangat semasa Pilihan Raya Negeri (PRN) akan datang, tetapi beliau menegaskan bahawa keputusannya tidak akan berubah. Beliau juga menolak tekanan politik untuk membenarkan pengeluaran, kerana KWSP adalah badan yang bertanggungjawab untuk melindungi wang pencarum sekarang dan untuk masa depan.


Anwar mempertahankan keputusannya untuk tidak membenarkan pengeluaran tambahan tersebut kerana ia akan memberi kesan kepada dana pelaburan negara. Walau bagaimanapun, beliau menyatakan bahawa kerajaan perlu mencari jalan lain bagi meringankan beban rakyat dalam usaha memastikan dana pelaburan negara itu tidak terjejas. Anwar menegaskan bahawa meskipun keadaan semasa telah berubah dan rakyat dibenarkan untuk kembali bekerja, KWSP masih perlu menjaga wang pencarum untuk masa hadapan.


(Inisiatif Baru Bakal Menggantikan Pengeluaran KWSP Bagi 2023)

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) merupakan salah satu skim simpanan terbesar di Malaysia, yang bertujuan untuk melindungi wang simpanan pekerja dari faktor-faktor risiko yang tidak dijangka. Namun, permintaan untuk mengeluarkan wang daripada akaun KWSP semakin meningkat, terutama di kalangan rakyat yang terkesan oleh pandemik C19.

Walau bagaimanapun, terdapat sebab-sebab yang kukuh mengapa KWSP tidak patut dibenarkan pengeluaran kepada rakyat.


Simpanan Untuk Masa Hadapan

Pertama sekali, KWSP adalah skim simpanan yang direka untuk membantu pekerja menyimpan wang untuk masa depan dan memastikan keperluan mereka disediakan dengan baik ketika mereka bersara. Oleh itu, pengeluaran daripada KWSP seharusnya dielakkan sebanyak mungkin kerana ianya boleh memberi kesan negatif terhadap simpanan untuk masa hadapan.


Merupakan Sumber Pendapatan Negara

Selain itu, KWSP juga merupakan sumber utama dana pelaburan negara. Pengeluaran wang daripada KWSP boleh memberi kesan negatif terhadap dana pelaburan negara dan menjejaskan kestabilan ekonomi Malaysia. Sebagai contoh, jika terdapat pengeluaran besar-besaran daripada KWSP, ini boleh mengurangkan jumlah dana yang terdapat dalam akaun KWSP dan oleh itu mengurangkan jumlah dana yang boleh digunakan untuk pelaburan jangka panjang.


Sebagai Benteng Kepada Pekerja

Selain itu, KWSP juga bertindak sebagai badan penjagaan dan pemeliharaan wang simpanan pekerja. Ianya bertanggungjawab untuk memastikan kepentingan wang simpanan pekerja dijaga dan terjamin untuk masa depan. Oleh itu, pengeluaran daripada KWSP seharusnya dikawal ketat untuk memastikan kepentingan pekerja tidak terjejas.


Keluarkan KWSP Beri Kesan Negatif

Lebih-lebih lagi, pengeluaran daripada KWSP boleh memberi kesan negatif terhadap kestabilan ekonomi negara. KWSP memainkan peranan penting dalam pembangunan ekonomi negara, kerana ia menyediakan sumber kewangan untuk pelaburan jangka panjang yang boleh membantu meningkatkan pertumbuhan ekonomi dan menambahkan nilai kepada ekonomi negara. Pengeluaran daripada KWSP boleh mengurangkan kebolehupayaan KWSP untuk menyediakan dana pelaburan yang mencukupi untuk projek-projek pembangunan ekonomi negara.


Penting Untuk Sosial Dalam Negara

Akhir sekali, KWSP juga memainkan peranan penting dalam memastikan kestabilan sosial negara. Ia membantu memastikan bahawa pekerja mempunyai simpanan yang mencukupi untuk memenuhi keperluan mereka dalam jangka panjang. Oleh itu, pengeluaran daripada KWSP seharusnya dielakkan sebanyak mungkin untuk memastikan kestabilan sosial dan keharmonian dalam negara terpelihara.Dengan itu kemungkinan Inisiatif Baru Bakal Menggantikan Pengeluaran KWSP Bagi 2023


Rakyat Perlu Bersabar, Inisiatif Baru Bakal Menggantikan Pengeluaran KWSP

Pada masa yang sukar seperti Inisiatif Baru Bakal Menggantikan Pengeluaran KWSP Bagi 2023, ramai rakyat Malaysia terkesan dengan kesan ekonomi yang terjejas akibat daripada pandemik C19. Pelbagai sektor telah terjejas, dan ramai yang kehilangan pekerjaan dan sumber pendapatan mereka. Walaupun kerajaan Malaysia telah mengambil inisiatif untuk membantu rakyat dalam menghadapi kesukaran ini, ia masih tidak mencukupi untuk menangani keseluruhan situasi.

Banyak rakyat yang tertekan dan mula meminta agar pengeluaran KWSP dibenarkan. Namun, perlu diingat bahawa KWSP adalah satu institusi penting dalam negara yang ditubuhkan untuk melindungi wang simpanan pekerja dan memastikan kestabilan ekonomi negara. Pengeluaran wang simpanan ini hanya patut dibenarkan dalam keadaan yang terdesak dan darurat, seperti yang berlaku semasa awal pandemik C19.


Oleh itu, Inisiatif Baru Bakal Menggantikan Pengeluaran KWSP Bagi 2023 akan diperkenalkan, kita perlu bersabar dan cuba mencari inisiatif yang telah disediakan oleh kerajaan untuk membantu kita melepasi krisis ini. Kerajaan telah melaksanakan pelbagai bantuan seperti Bantuan Prihatin Nasional (BPN), Program Subsidi Upah (PSU), dan Program Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI). Selain itu, kerajaan juga telah mengambil inisiatif untuk meningkatkan pembangunan sektor baru seperti sektor perladangan moden dan teknologi maklumat.

Sebagai rakyat, kita juga harus mengambil inisiatif untuk mengambil bahagian dalam program pembangunan ekonomi negara. Kita boleh mempelajari kemahiran baru yang relevan dengan pasaran pekerjaan semasa, mencari kerja sampingan atau menyertai program latihan kerja. Kita juga boleh membantu meningkatkan ekonomi tempatan dengan membeli barangan buatan Malaysia dan menggalakkan orang lain untuk berbuat demikian.


Selain itu, kita juga perlu memastikan kita mengambil langkah-langkah untuk mengurangkan kos harian kita. Kita boleh menyemak semula perbelanjaan bulanan kita dan memotong kos yang tidak perlu. Contohnya, dengan mengurangkan penggunaan elektrik dan air, menjejaki perbelanjaan makanan dan membeli barang-barang dengan harga yang lebih murah.


Sumber: Sistemguruonline


Penafian 

Kami bukanlah wakil mana-mana agensi kerajaan. Ini merupakan maklumat yang kami perolehi daripada website rasmi kerajaan. Mohon rujuk pautan asal untuk maklumat lanjut yang lebih lengkap.

Maklumat yang kami sampaikan berdasarkan info semasa atau bantuan tahunan berulang.
LihatTutupKomentar