Biasiswa Pahang Sekolah Menengah Tingkatan 1 & 4 Sesi 2023

Kerajaan Negeri Pahang melalui Yayasan Pahang kini membuka permohonan baharu Biasiswa Pahang (Sekolah Menengah) untuk murid-murid Tingkatan 1 dan  4  sesi persekolahan 2023.

Biasiswa ini dibuka kepada pelajar yang bersekolah di SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN/ SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN AGAMA / KOLEJ VOKASIONAL/ SEKOLAH MENENGAH TEKNIK/ SEKOLAH MENENGAH AGAMA/ SEKOLAH AGAMA BANTUAN KERAJAAN di dalam  Negeri Pahang. 

Apa itu Biasiswa Pahang (Sekolah Menengah)

Biasiswa Pahang (Sekolah Menengah), sebelumnya dikenali sebagai Biasiswa Sekolah Menengah (BSM) telah diperkenalkan sejak tahun 1983. Biasiswa ini diberikan kepada murid anak Pahang yang belajar di Tingkatan 1 hingga 6 yang bersekolah di sekolah bantuan kerajaan di negeri Pahang.

Keutamaan diberikan kepada anak Pahang yang mempunyai ramai adik beradik/tanggungan anak yang masih bersekolah, anak yatim atau berasal daripada keluarga miskin atau ibu bapa/penjaga yang uzur, cacat, Orang Kelainan Upaya (OKU) atau ibu tunggal atau peserta Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT). Walau bagaimanapun, mulai tahun 2003, sebahagian peruntukan ini juga turut ditawarkan kepada murid-murid cemerlang akademik dan kokurikulum.

Mulai tahun 2012, kadar baharu Biasiswa Pahang (Sekolah Menengah) telah dinaikkan daripada RM500 setahun kepada RM600 setahun bagi murid Tingkatan 1 hingga 5 dan bagi murid Tingkatan 6 kadar Biasiswa Pahang (Sekolah Menengah) adalah kekal RM600 setahun. Bayaran dibuat dua kali setahun pada setiap bulan Februari dan Ogos pada tahun semasa.

Yayasan Pahang telah menambahbaik proses permohonan di mana permohonan dibuat melalui sekolah dan dibuat secara dalam talian, serta pihak sekolah tidak perlu menghantar borang permohonan ke YP.

Sebagai penambahbaikan tahun 2022, Biasiswa Sekolah Menengah (BSM) telah diberi penjenamaan baharu dan akan dikenali sebagai Biasiswa Pahang (Sekolah Menengah).

Tarikh Permohonan

Permohonan boleh dibuat bermula 10 Mei 2023. Manakala tarikh tutup permohonan adalah  adalah pada 12 Jun 2023.

Kelayakan Permohonan

Kriteria kelayakan adalah seperti berikut:

  1. Pemohon adalah warganegara Malaysia.
  2. Ibu atau bapa atau penjaga warganegara Malaysia.
  3. Pemohon atau ibu atau bapa atau penjaga lahir di Negeri Pahang Darul Makmur.
  4. Jika pemohon atau ibu atau bapa atau penjaga lahir di luar negeri Pahang, mestilah bermastautin di negeri Pahang lebih dari 10 tahun.
  5. Mempunyai ramai adik-beradik yang masih bersekolah di bawah tanggungan ibu bapa atau penjaga tanpa menerima sebarang bantuan kewangan lain.
  6. Pemohon yang terdiri daripada anak yatim atau berasal daripada keluarga kurang berkemampuan yang mendapat bantuan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) atau ibu bapa atau penjaga uzur, cacat, Orang Kelainan Upaya (OKU) atau ibu tunggal atau Peserta Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) diberi keutamaan.
  7. Pemohon mestilah sedang belajar di tingkatan 1, 4 dan 6 Rendah tahun semasa di Sekolah Menengah Kebangsaan / Sekolah Berasrama Penuh / Kolej Vokasional / Sekolah Teknik / Sekolah Menengah Agama Kebangsaan/ Sekolah Menengah Agama Negeri / Sekolah Agama Bantuan Kerajaan dalam Negeri Pahang Darul Makmur (Diiktiraf oleh Kerajaan Negeri Pahang).
  8. Pendapatan kasar isi rumah (gaji pokok dan elaun tetap) tertakluk kepada pemilihan semasa tahun tersebut.
  9. Murid yang pernah digantung / dibuang boleh dipertimbangkan permohonan semula pada tingkatan 4 jika berkelakuan baik.
  10. Permohonan hanya boleh dibuat melalui sekolah dan pejabat ADUN pada tahun semasa.

Cara Memohon

Borang permohonan boleh didapati melalui sekolah masing-masing.

Info dan Maklumat lanjut

Sebarang info terkini mengenai biasiswa ini, sila layari laman web Yayasan Pahang https://www.yp.org.my/ 

Atau layari sosial media Yayasan Pahang;

Iklan Permohonan

Iklan Permohonan Biasiswa Pahang (Sekolah Menengah) 2023

The post Biasiswa Pahang Sekolah Menengah Tingkatan 1 & 4 Sesi 2023 appeared first on Info Terkini Bantuan.LihatTutupKomentar